Materialer og håndverk

 

Å kaste seg inn i et restaureringsprosjekt av en gammel bygning er å gå på oppdagelsesferd i egen historie.

 

Å gjøre et grundig forarbeid er essensielt og i løpet av dette arbeidet kommet man over både spennende og overaskende informasjon. Du blir kjent ikke bare med byggets historie, men også med menneskene som har bodd der eller brukt bygget tidligere. Du blir kjent med deres liv og vaner og du setter deg inn i interessant lokalhistorie.

 

Rent teknisk må du også sette deg inn i materialene som har blitt brukt og håndverket som ligger bak bygget. I Norge vil materialet i et historisk bygg som ikke tilhører offentligheten som regel være tre. Det er spennende å gjøre seg kjent med gamle byggeskikker og som regel ser vi at de gamle metodene ofte er de beste. Klima bestemmer ofte hvordan byggeteknikker utvikler seg og i Norge finner vi gamle trebygninger som ofte har meget originale og sofistikerte teknologiske løsninger. I fjordene på Vestlandet finner vi for eksempel en facsinerende byggeteknisk løsning for å få huset til å motstå sterk vind. I de trange fjordene blir vinden ofte kastet inn høyt oppe i fjellveggene, derfra raser den ned fjellsiden og treffer bygningene fra baksiden. Som kjent kan et sterkt vindkast lett løfte opp et helt hus. Av denne grunn har vestlendingene utviklet et system som lar vinden blåse gjennom huset. Vinden kommer seg inn via lemmer som kun slår innover og er plassert under huset. I loftet er det så plassert lemmer som kun slår utover og her unslipper så vinden. I stedet for å løfte hele huset med seg reiser altså vinden heller gjennom hele huset. Dette er gammel teknologi, gammel teknologi som fungerer like godt i dag.

 

Det er altså god grunn til å studere gamle byggeskikker, de har utviklet seg i følge behovet som det lokale klimaet har skapt og blitt perfeksjonert gjennom generasjoner.

 

Ikke fall for fristelsen å rive, det er alt for mye kunnskap og altfor mange kulturhistoriske verdier som står på spill.