Er det verdt det?

Sponset artikkel fra Lånemegleren.no

Det er kun verdt det hvis du verdsetter bygget i seg selv og ikke tenker på ditt bygg som en fremtidig inntektskilde eller bolig. Det er dessuten verdt det hvis vi er av den oppfatning at vårt samfunn har godt av å ta vare på gamle byggeskikker og la det gamle få leve ved siden av det nye. Kommersielle interesser har fått lov til å ta livet av altfor mange historiske bygninger, ja hele kvartaler og bydeler.

 

Man kan alltids få et lån for å restaurere egen bolig, det er ikke noe problem å få et lån til et prosjekt som retter seg mot å øke verdien av et bygg. Den kulturelle arven vår kan derimot ikke vurderes i kroner og øre, vi kan ikke forvente at private låneinstitusjoner skal finansiere vår historie. Eller kanskje: En god venn av meg refinansierte sine lån og frigjorde dermed nok penger til at han kunne restaurere en falleferdig rorbu (Representativt låneeksempel: eff.rente 17,89%, 65.000 o/5 år, etabl.geb. 900, totalt 96.030.)! Det fins alltid muligheter for den kreative.

 

Mottar du offentlige penger for å restaurere et historisk bygg blir du samtidig bundet av en del krav og disse kravene er sjeldent forenelig med noen som helst form for modernisering. Er din plan å kunne ta ditt historiske bygg i bruk som bolig, hytte, utleiehytte eller kommersielt objekt må du ofte stå for den økonomiske delen av det selv.

 

Apropos økonomi: Visste du at ordet ‘økonomi’ kommer at det greske ordet ‘økos’ som opprinnelig betydde ‘gård’ eller snarere ‘husholdning’? Ordet ‘økonomi’ har altså sine røtter i behovet for å organisere et overskudd fra den tiden da mennesket ble bofaste. Vi finner det samme ordet i de slaviske språk, her sier man ‘ hospodarsky’ og ordet stammer også her fra betegnelsen ‘husholdning’.

 

Old passage. La Morra, Northern Italy.