Den gamle butikken

 

Du har kanskje allerede spurt deg; hva mener han med ‘historisk bygning’? Jeg sitter da ikke på noen borg, slott eller kirke? Du gjør nok desverre ikke det, men historiske bygninger kommer i flere former enn som så. Norge er full av gamle trehus og mange av disse trehusene hadde en betydning i det samfunnet de ble bygd. Historiske bygninger er ofte gamle butikker, bygninger som ofte huset både butikk, postkontor og telegraf. Selv har jeg vært med å restaurere en av de.

 

På en eiendom i en liten grend i Lofoten står det en gammel butikk. Bygget er ca. 150 år gammelt og huset nettopp både butikk, postkontor og telegraf. Som i de fleste andre små grender rundt om i landet ble både butikken og postkontoret lagt ned på begynnelsen av 1980-årene og siden den gang har bygget forfalt. Nå har det seg slik at denne bygningen står på en eiendom som tilhører en gammel bekjent av meg og denne karen ville restaurere, ikke rive, slik alle naboene anbefalte på det varmeste.

 

Eieren fikk bygget akseptert som historisk og dermed kunne han søke om penger til restaurering. Han fikk penger, men med pengene også krav. Sammen fant vi frem til et par gamle fotografier og vi reiste rundt i Lofoten for å lete opp gamle byggeteknikker og dekorasjonselementer. Vi lagde så et prosjekt som ble godkjent av de rette myndigheter, pengene kom inn på kontoen og den gamle butikken fikk sin verdighet tilbake. En rekke håndverkere i Lofoten lærte seg dessuten også en del om historien til sine respektive håndverk og hele prosjektet ble til en fantastisk opplevelse sammen med mange, nye venner. Det var virkelig den gamle butikken verdt!